preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

MZOŠ

Prekini lanac

GOETHE - INSTITUT

CARNet

Agencija za odgoj i obrazovanje

Nacionalni portal za učenje na daljinu

E knjižnica

Proleksis enciklopedija

Povijest
Osamdeset sedam godina ogulinske gimnazije
 
Nakon razvojačenja Vojne krajine, u čijem sastavu se nalazio i ogulinski kraj, grad Ogulin se počeo, krajem 19. stoljeća, brže razvijati kao administrativni i gospodarski centar. Činovničke i trgovačke obitelji željele su svoju djecu školovati u mjestu stanovanja pa je već 1906. godine građanstvo tražilo osnivanje gimnazije, ali austro-ugarske vlasti nisu udovoljile zahtjevu.
Gimnazija je osnovana nakon formiranja jugoslavenske države, odlukom bana Matka Laginje, te započinje s redovnom nastavom 13. listopada 1919. godine. Prvi ravnatelj bio je prof. Luka Golub, a nastava je počela s 290 učenika te 8 učitelja i nastavnika.
Školske godine 1923./24. škola je imala 11 odjeljenja i 414 učenika, a te se godine prvi puta polagala i velika matura u Ogulinu. U prvim godinama rada Gimnazija nije imala dovoljan broj nastavnog osoblja pa su odjeljenja imala i do sto učenika. Mnogo je učenika ponavljalo razred i ispisivalo se u tijeku školske godine.
Školske godine 1929./30., odlukom državnih vlasti, ukinuti su viši razredi Gimnazije, a vraćeni su tek u vrijeme Drugog svjetskog rata, 1941. godine, uz vrlo otežane uvjete rada (dio zgrade su zauzele vojne jedinice, nastava se održavala skraćeno i neredovito, na različitim mjestima u gradu), a iste godine je nadograđen i drugi kat gimnazijske zgrade, u današnjoj Ulici Josipa bana Jelačića.
Između dva svjetska rata, u Gimnaziji su djelovala različita društva i sekcije za pomoć siromašnim učenicima: zajednica doma i škole, Crveni križ, tamburaški orkestar, sokolska društva, podružnica ferijalnog saveza, Jadranska straža itd. Radi zdravstvene zaštite svih učenika osnovan je fond za besplatnu zdravstvenu zaštitu, a kasnije i školska poliklinika s besplatnom medicinskom zaštitom.
Nakon završetka Drugog svjetskog rata, nastava se privremeno održavala, za vrijeme obnove zgrade gimnazije, u zgradi Doma zdravlja. Često se mijenjao nastavni kadar jer su profesori odlazili raditi u veće gradove.
Od školske godine 1956./57. uvedeno je obavezno osmogodišnje školovanje pa je gimnazija od tada imala samo četiri viša razreda (a ne kao do tada osam).
Školske godine 1961./62. Gimnazija se preselila, zajedno sa Srednjom ekonomskom školom osnovanom 1960. godine, u novu zgradu u kojoj je i danas, ali je tek dvije godine kasnije dobila vlastiti prostor, preseljenjem Srednje ekonomske škole u drugu zgradu.
Od školske godine 1962./63. učenici su se opredjeljivali, nakon prvog razreda, za prirodni ili društveni smjer nastave. U školi su djelovale glazbene, pjevačke, dramske i sportske skupine koje su priređivale kazališne predstave, sportska natjecanja, koncerte, maturalne večeri i sl.
Za Gimnaziju su došla teška vremena odlukom vlasti o reformi školstva i ukidanju gimnazija donešenoj 1.rujna 1976. godine. Tada su se udružile tri ogulinske srednje škole: Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje F. Pavičić, Srednja ekonomska škola i Gimnazija u Srednjoškolski centar Ogulin.
Škola je 1. siječnja 1979. godine promijenila ime u Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje Ogulin (COUO), a 1. siječnja 1985. još jednom mijenja ime u Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje Vladimir Bakarić Ogulin. Gimnazijski program nastave održavao se kroz matematičko-informatičko i pedagoško usmjerenje. 
Gimnazije su vraćene školske godine 1990./91. kao rezultat osamostaljenja Republike Hrvatske. Obnovljena je opća i matematičko-informatička gimnazija s tri upisana prva razreda. Škola je 1. lipnja 1992. godine dobila ime Srednjoškolski centar Ogulin, a 1. ožujka 1993. godine ime Srednja škola Ogulin.  
Razdvajanje jedinstvene škole obavljeno je 6.prosinca 1996. godine. Od kada ponovno postoji Gimnazija kao samostalna škola (odvojena od Obrtničko-tehničke škole). Gimnazija je naslijedila do tada postojeća usmjerenja: opću gimnaziju, ekonomiju, trgovinu i administrativne tajnike. Upis učenika u smjer administrativnih tajnika prestaje školske godine 1998./99. kada se, zbog novih potreba, odobrava upisivanje učenika u turističko-ugostiteljski smjer.  
Učenici Gimnazije, koja od 2000. godine   nosi ime Gimnazija Bernardina Frankopana, i danas organiziraju brojne priredbe, izdaju školski list «Bernardin» te postižu odlične rezultate na školskim, županijskim i državnim natjecanjima.
 
 
Ekonomska škola u Ogulinu
 
Ekonomska škola u Ogulinu osnovana je 14. lipnja 1960. godine, a pri osnutku su upisana 3 razreda sa sto učenika od kojih je na kraju školske godine 1963./64. maturiralo njih 56. Prvi ravnatelj škole bio je Nikola Crnković. 
Godine 1970., 6. travnja, osniva se Školski centar za ekonomsko obrazovanje i robni promet «Ljubica Gerovac» u sklopu kojeg djeluju samostalno Ekonomska i Trgovinska škola. Tako Centar djeluje do 1976. godine kada se sve tri ogulinske srednje škole spajaju u novi Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje. 
Škola je u početku bila smještena u današnjoj zgradi Gimnazije, a nakon dvije godine seli se u zgradu današnje Policijske uprave Ogulin. Dogradnjom prostora uz današnju gimnaziju, Škola se seli u taj prostor 1978. godine gdje je i danas, u sastavu Gimnazije kao program ekonomije i trgovine.
Učenici Ekonomske škole sudionici su brojnih natjecanja iz prve pomoći, stenografije, daktilografije, knjigovodstva s bilanciranjem na lokalnoj i državnoj razini.

 


Školski godišnji planovi

Školski kurikulumi

Oglasna ploča

Završni rad

Korisni linkovi
Korisne stranice

Ustanove

Državna matura

Dnevni tisak

Zanimljive stranice

Pretraživači
 • Wolfram Alpha
 • Bing
 • Google
 • Yahoo
 • Altavista


Vijesti iz CARNeta
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

preskoči na navigaciju