preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

MZOŠ

Prekini lanac

GOETHE - INSTITUT

CARNet

Agencija za odgoj i obrazovanje

Nacionalni portal za učenje na daljinu

E knjižnica

Proleksis enciklopedija

ENO Tree Planting Day

Dan sadnje stabala

Od 2004. u svijetu se održava Dan sadnje stabala ili održivog razvoja - ENO TREE Planting Day, manifestacija otvorena svim školama i skupinama koje se zanimaju za okoliš, održivi razvoj i mirotvorstvo. Obilježava se dva puta godišnje, u svibnju (veže se uz 22. svibnja - Dan biološke raznolikosti) i u rujnu (21. rujna - Dan sadnje stabala). Upravo na te dane učenici cijelog svijeta sade autohtone sadnice stabala tipične za svoje podneblje i državu, ali također uče o drugim vrstama i zaštiti okoliša općenito.

ENO Tree Planting Day (dan sadnje stabala) jedna je od najpoznatijih aktivnosti ENO  „Environment online“ - globalne virtualne škole i mreže za održivi razvoj sa sjedištem u Finskoj. Osnovana je 2000. godine i od tada pa do danas pokreće različite programe vezane za okoliš, a koji su ujedno i podržani od važnih svjetskih institucija. No, sam ENO projekt sadnje stabala po prvi puta je predstavljen 2004. godine i uključuje tisuće škola iz više od 150 zemalja svijeta. Do sada je zasađeno 4 milijuna stabala, a plan je do 2017. godine zasaditi ukupno 100 milijuna stabala. Budući da je ova godina 2011. proglašena Međunarodnom godinom šuma, Dan sadnje stabala u rujnu se odvija pod motom „Peace is green- Mir je zelen“.


U ovakav međunarodni i hvalevrijedan projekt uključila se i naša škola Gimnazija Bernardina Frankopana i to u suradnji s Hrvatskim šumama, Podružnica Ogulin, koja je donirala nekoliko sadnica autohtonih stabala, tipičnih za ovo podneblje, a koje su učenici imali priliku posaditi u školskom vrtu. Iako je inicijativu za ovaj projekt pokrenula je prof. Marijana Smolčec, bez pridruživanja i pomoći profesorice kemije Ivanka Lesić i biologije  Anite Belančić, te podrške ravnateljice Višnja Lipoščak, teško da bi bio realiziran.


Bio je to pravi timski rad koji je trajao je više tjedana. Učenici su sa svojim profesoricama  uređivali pano, prijavili školu na službenim stranicama ENO projekta http://www.enotreeday.net ,  te s ravnateljicom obišli rasadnik Hrvatskih šuma u pratnji gosp. Mislava Tonkovića, dipl.ing.šum. Također, na dan sadnje učenici II.a i III.d razreda su uz veliku pomoć našeg gosp. Mirka Birača, školskog majstora iskopali rupe za sadnice stabala.


Gospodin Tonković se učenicima i svim prisutnima obratio osvrnuvši se na suradnju između Gimnazije i Šuma i kratko podsjetio prisutne o višestoljetnoj šumarskoj tradiciji u Hrvatskoj. Spomenuo je kako ukupna površina šuma u Hrvatskoj iznosi 47% kopnene površine, no ono najvažnije je da se „šume u Hrvatskoj svrstavaju među najprirodnije, najstabilnije i najkvalitetnije šume u Europi“. 


Karla Gračanin, učenica II.a razreda izdvojila je glavne ciljeve projekta sadnje stabala:
- razvijanje ekološke svijesti
- izgrađivanje pozitivnih stavova vezanih uz održivi razvoj
- razvijanje svijesti i poštivanje vlastitog i tuđeg kulturnog i biološkog bogatstva
- razvijanje vlastitog identiteta kroz pripadnost kulturi, poštujući različitost
- poticanje odgovornosti za okoliš i za budućnost lokalne, ali i globalne zajednice.


Zahvaljujući Hrvtaskim Šumama u vrtu Gimnazije Bernardina Frankopana posađene su jedinke autohtonih vrsta drveća: brijesta, jarebike i tise. „Upravo su to domaće vrste drveća koje treba saditi i podržavati na ovom klimatogenom podneblju, a zanimljivo je da se tisa vrlo rijetko može naći u prirodnom okruženju jer joj prijeti izumiranje.“

Svim učenicima, njihovim profesoricama, ravnateljici i predstavnicima HŠ-a veliko hvala na trudu i sudjelovanju u ovakvom međunarodnom danu.

Neka nas Dan sadnje stabala podsjeća na prirodu i na važnost očuvanja okoliša. Neka i dalje simbolizira suradnju između škola iz cijelog svijeta, jer kad zasadite stablo činite nešto konkretno za svoju zajednicu i planet.

Marijana Smolčec, prof.Školski godišnji planovi

Školski kurikulumi

Oglasna ploča

Završni rad

Korisni linkovi
Korisne stranice

Ustanove

Državna matura

Dnevni tisak

Zanimljive stranice

Pretraživači
 • Wolfram Alpha
 • Bing
 • Google
 • Yahoo
 • Altavista


Vijesti iz CARNeta
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

preskoči na navigaciju