preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

MZOŠ

Prekini lanac

GOETHE - INSTITUT

CARNet

Agencija za odgoj i obrazovanje

Nacionalni portal za učenje na daljinu

E knjižnica

Proleksis enciklopedija

Vijesti

Promocija knjige „Sabrana djela Eme Božičević“

Dana 21. rujna 2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin predstavljena je knjiga „Sabrana djela Eme Božičević“, izdavača Katedre Čakavskog sabora Modruše. Knjigu je predstavila urednica dr. sc. Dubravka Težak, dr. sc. Patricija Marušić i Zvonko Trdić. Promociju je obogatila i predstava (kazalište sjena) koju su pripremili učenici naše škole, pod vodstvom profesora Mihaela Muževića i Marije Trdić Ćuk.


Kazalište sjena nadovezuje se na priču koja je u spomenutoj knjizi objavljena pod naslovom „U potrazi za Emom“, a govori o prikupljanju dokumentacije za izradu knjige. Petogodišnje traganje za „običnom“ Eminom fotografijom, a zatim i posebnost knjige kojom se oživljava još jedna Ogulinka, pored Ivane Brlić-Mažuranić, doduše marginalizirana i zaboravljena, čije su priče obilježile onu najljepšu – dječju književnost, potaknulo nas je na to da i promocija bude osobita. S obzirom na to da je Ema čitavo vrijeme bila „u sjeni“, odlučeno je da se i likovi iz njene priče pokažu publici u obliku sjena. A priča „Vještica“ odabrana je iz vrlo jednostavnoga razloga. Svi znamo da se na Kleku okupljaju vještice, ali rijetko čujemo kakav konkretan trač o njima, pa nam se upravo ova priča učinila zgodnom za adaptaciju. I tako je sve krenulo!

Pripreme za kazalište sjena započele su još prije godinu dana. Spojene su dvije stare školske klupe, napravljeni okviri za scene na koje je navučeno platno i nastalo je kazalište. Kazališnu konstrukciju izradio je naš školski majstor Igor Pauković, a zastore Andreja Trdić Tonković. Ubrzo su osmišljeni i likovi, scene i ostali potrebni rekviziti, prilagođen tekst priče i okupljena glumačka ekipa. Neki od učenika članovi su dramske skupine naše škole, neki likovne skupine, a ostali su nam se svojevoljno pridružili, zainteresirani „komešanjem“ u učionici 10 G. U predstavi je sudjelovalo ukupno desetero učenika: izvođači (glumci): Leo Salijević (pripovjedač), Anamarija Mihalić (stara vještica), Antonio Tonković (Zlorad), Radovan Vukelić (Zloradov prijatelj, mačak, sova), Deniz Šenler i Barbara Sertić (vještice). Rikard Polić zaslužan je za glazbenu podlogu, a Stefan Knežević, Ira Tišma i Viktoria Marković odradili su posao rekvizitera.

Probe su počele još u vrijeme ljetnih praznika, a nastavile se i početkom školske godine. Kazalište sjena prekrasan je, ali i zahtijevan oblik kazališta jer glumci trebaju biti maksimalno koncentrirani, ne samo na govorenje teksta (izvedbu), već i na pokretanje lutaka i njihov položaj u skladu sa osvjetljenjem. Naši su glumci odradili posao odgovorno i ozbiljno, što je i potvrdio pljesak i pohvala publike.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dragan Sabljak   datum: 26. 9. 2018.Školski godišnji planovi

Školski kurikulumi

Oglasna ploča

Završni rad

Korisni linkovi
Korisne stranice

Ustanove

Državna matura

Dnevni tisak

Zanimljive stranice

Pretraživači
 • Wolfram Alpha
 • Bing
 • Google
 • Yahoo
 • Altavista


Vijesti iz CARNeta
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

preskoči na navigaciju