preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

MZOŠ

Prekini lanac

GOETHE - INSTITUT

CARNet

Agencija za odgoj i obrazovanje

Nacionalni portal za učenje na daljinu

E knjižnica

Proleksis enciklopedija

Vijesti

Obilježen Svjetski i Hrvatski dan knjige

U ponedjeljak 24. travnja pod velikim odmorom u holu gimnazijske zgrade učenici su prigodnim recitacijama i uz zvukove gitare obilježili Svjetski i Hrvatski dan knjige. Kako bi se osvjestila važnost čitanja proglašen je i "najčitač". Nagradu za najčitača dobio je učenik 4.b razreda Karlo Turkalj. Nagradu mu je uručila profesorica hrvatskog jezika Blaženka Kurelac.
 


Cjelokupnu aktivnost je organizirala i vodila kolegica Martina Zorić koja je kasnije zajedno s učenicama ovaj prigodan program izvela i ispred Gradske knjižnice Ogulin.

Glavna skupština UNESCO-a je na 28. zasjedanju 1995. godine, proglasila 23. travanj Svjetskim danom knjige i autorskog prava s namjerom da skrene pozornost svjetske javnosti na nenadomjestiv značaj knjige u očuvanju duhovnih tradicija čovječanstva. Knjiga je, novim medijima usprkos, temelj za aktivno obrazovanje i svaku kritičku misao. Ideja za ovakvu svečanost knjige izvire iz starog katalonskog običaja, kada su se na taj dan, blagdan svetoga Jurja, tradicionalno poklanjali knjiga i cvijet, a svjetska je kulturna zajednica također zabilježila da su toga dana 1616. godine umrla trojica velikana književne riječi: Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaco de la Vega. Sabor Republike Hrvatske proglasio je 22. travnja Danom hrvatske knjige. Toga je dana 1501. godine dovršen „Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži historija svete udovice Judit u versih hrvatski složena“, a 1900. godine, također na taj dan, utemeljeno je Društvo hrvatskih književnika.

Ksenija Maravić, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dragan Sabljak   datum: 25. 4. 2017.Školski godišnji planovi

Školski kurikulumi

Oglasna ploča

Završni rad

Korisni linkovi
Korisne stranice

Ustanove

Državna matura

Dnevni tisak

Zanimljive stranice

Pretraživači
 • Wolfram Alpha
 • Bing
 • Google
 • Yahoo
 • Altavista


Vijesti iz CARNeta
18.09.2017. 13:07
Još dva dana za prijavu na e-tečaj Moodle dizajner
Upisi u drugu grupu CARNetovog masovnog online tečaja Moodle dizajner još uvijek traju, a svi zainteresirani mogu se prijaviti najkasnije do 19. rujna 2017. godine u ponoć. Obrasci za prijavu dostupni su putem stranica CARNetovog mrežnog sjedišta .

preskoči na navigaciju