preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

MZOŠ

Prekini lanac

GOETHE - INSTITUT

CARNet

Agencija za odgoj i obrazovanje

Nacionalni portal za učenje na daljinu

E knjižnica

Proleksis enciklopedija

Vijesti

260 dana „Nemoj čekati dobro, čini ga kako bi ti se isto što prije vratilo“

260 dana je naslov romana gospodina Marijana Gubine koji je 21.11.2017.godine  koji je o svojim iskustvima govorio učenicima i djelatnicima Gimnazije Bernardina Frankopana. Gospodin Gubina, žrtva je događanja koji su započeli 1991. godine, događaja koje ne treba zaboraviti i dozvoliti da se ikada više ponove. Domovinski rat na mnoge je ostavio teške posljedice, mnogi se nisu i vjerojatno neće nikada oporaviti od tjelesnih, ali još bitnije duševnih rana. Gospodin Gubina svjedočio je prisutnima o vlastitoj  kalvariji i danima provedenim u logoru te o još uvijek svježim sjećanjima na ratne strahote. Bez obzira na ovako tragična i teška događanja, nikada nije odustao od svojih ciljeva i nije dozvolio da ga sjećanja na tužne dane pokolebaju u želji da živi i čini dobro. 


U dobi od 10 godina, doživio je tragediju jer je sa svojom šesteročlanom obitelji zarobljen i odveden u logor. Ondje je živio u neljudskim uvjetima, često gladan i žedan. Veoma detaljno opisao je prostoriju u kojoj su svakodnevno boravili, iznemogle ljude, mučenja, tugu i bol prisutnih i očaj na licima svojih bližnjih. Prema romanu 260 dana, uskoro će  biti premijerno izvedena kazališna predstava te filmska adaptacija romana. Danas je Marijan Gubina zadovoljan i sretan čovjek koji nastoji činiti dobra djela jer vjeruje u ljubav i dobro. Ono što nas je fasciniralo i na čemu smo mu zavidjeli nakon predavanja, jest njegov optimizam, dobrota i humanost. Očekivali bismo da je osoba koja je proživjela ratne strahote, puna mržnje, no Marijan je veliki čovjek, humanitarac koji želi potaknuti mlade, ali i starije da jedni drugima pruže podršku i utjehu, nadu u bolje sutra te da se ne srame pokazati ljubav, toleranciju i zajedništvo. 

Blažica Matešić, 3.dPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dragan Sabljak   datum: 4. 12. 2017.Školski godišnji planovi

Školski kurikulumi

Oglasna ploča

Završni rad

Korisni linkovi
Korisne stranice

Ustanove

Državna matura

Dnevni tisak

Zanimljive stranice

Pretraživači
 • Wolfram Alpha
 • Bing
 • Google
 • Yahoo
 • Altavista


Vijesti iz CARNeta
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

preskoči na navigaciju